ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

Οδηγός για Λιπαντικά κινητήρα

Οδηγός για Λιπαντικά κινητήρα

Ποιός είναι ο ρόλος του λιπαντικού κινητήρα;

Ο ρόλος του λιπαντικού αυτοκινήτου είναι πολυδιάστατος, μιας και εντός του κινητήρα κάνει διαφορετικές εργασίες. Το λιπαντικό εισχωρεί ανάμεσα στα μηχανικά μέρη για να μειώσει τις τριβές, άρα και να εμποδίσει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα μειώνει και το θόρυβο από την επαφή των κινούμενων μερών.

Πως επιλέγω το σωστό λιπαντικό;

λιπαντικά κινητήρα

Σχεδιάζετε να αλλάξετε το λάδι του κινητήρα σας και αναρωτιέστε ποια από τα λιπαντικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά θα πρέπει να επιλέξετε. Είναι πραγματικά μια επιλογή που εξαρτάται από το όχημά σας.

Το κατάλληλο λιπαντικό πρέπει να πληρεί τα διεθνή πρότυπα (ACEA, API, ILSAC, JASO), καθώς και τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή (π.χ. Renault RN0710, PSA B71 2290, BMW LL-04 κλπ.)

Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα λιπαντικό του οποίου το ιξώδες ταιριάζει με τις ανάγκες του οχήματός σας. 

Το ιξώδες είναι ένα μέτρο της αντίστασης στην ελεύθερη ροή και περιλαμβάνει δύο βαθμούς: έναν για τις χαμηλές θερμοκρασίες και έναν για τις υψηλές.

Για να αποφασίσετε, ελέγξτε πρώτα το εγχειρίδιο συντήρησης του οχήματός σας για να βρείτε το εγκεκριμένο λιπαντικό που συνιστά ο κατασκευαστής. Αυτό πρέπει να ταιριάζει με τις πληροφορίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του προϊόντος.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπαντικά κινητήρα;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε όλα τα λιπαντικά κινητήρα, υπάρχουν δύο αριθμοί οι οποίοι και καθορίζουν το ιξώδες του λιπαντικού. Τι ακριβώς σημαίνουν όμως οι αριθμοί αυτοί στα λάδια του αυτοκινήτου; 

Ο πρώτος αριθμός προηγείται από το γράμμα “W”, που αντιστοιχεί στην λέξη “Winter” ή αλλιώς χειμώνας και η συγκεκριμένη μέτρηση αφορά το πώς ρέει ένα λιπαντικό όταν είναι κρύο. Ο δεύτερος αριθμός μετά το w αντίστοιχα ορίζεται από το πώς ρέει ένα λιπαντικό όταν υπάρχουν κανονικές συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο καλύτερα ρέει.

Πώς να βρεις το σωστό λιπαντικό για το όχημά σου; 

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να βρεις το σωστό λιπαντικό κινητήρα για το όχημά σου.

  1. Το ιξώδες
  2. Τις απαιτήσεις προδιαγραφών του κατασκευαστή 

Ανάλογα με τον φορέα πιστοποίησης των λιπαντικών ταξινομούνται σε κατηγορίες με βασικούς φορείς σε API,ACEA. Ας δούμε την ορολογία τους.

Τα αρχικά ACEA (ACEA – European Automobile Manufacturer’s Association) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Τα αρχικά API (American Petroleum Institute) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο.

Ποιές είναι οι διαφορές στα λιπαντικά;

Ανάλογα με το τύπο της βάσης και τις περιεκτικότητες των διαφόρων προσθέτων, τα λιπαντικά κινητήρα συνήθως διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

λιπαντικά κινητήρα

Ορυκτέλαια (Mineral). Αυτά φτιάχνονται από κλασματικά αποσταγμένο πετρέλαιο, το οποίο έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία καθαρισμού με οξύ ή μέσω εκχύλισης με διαλύτη. Αυτός ο τύπος λαδιού, συχνά, χαρακτηρίζεται ως ορυκτέλαιο. Τα εν λόγω λιπαντικά περιέχουν υψηλού επιπέδου ιξώδες. Όταν θερμαίνονται, εξατμίζονται πολύ γρήγορα και μολύνονται λόγω χημικής αλλοίωσης των πρόσθετων που περιέχουν.

Ημι-συνθετικά. Με βάση τα ορυκτά που υποβάλλονται σε ειδικές τεχνικές διεργασίες, αυτά τα λάδια κινητήρα περιέχουν πιο υψηλή ποσότητα πρόσθετων σε σύγκριση με τα ορυκτέλαια. Χαρακτηριζόμενα ως ημι-συνθετικά ή εν μέρει συνθετικά, λειτουργούν άψογα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και ελαφριάς ζέστης καλοκαίρια. Το κόστος τους είναι μικρότερο από των συνθετικών λαδιών. Χαρακτηρίζονται, επίσης, από ένα σύνολο επιπλέον πλεονεκτημάτων από αυτά των ορυκτέλαιων, όπως η πιο μακρά διάρκεια λειτουργίας, η πιο υψηλή αντοχή στις διαφοροποιήσεις της θερμοκρασίας, και γενικά έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα.

λιπαντικά κινητήρα
λιπαντικά κινητήρα

Συνθετικά. Φτιάχνονται από πετρέλαιο μέσω οργανικής σύνθεσης. Χαρακτηρίζονται ως πλήρως συνθετικά στις πιο πολλές χώρες. Λόγω της ειδικής φόρμουλας και της κορυφαίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τους, τα συγκεκριμένα λάδια κινητήρα προλαμβάνουν τους σχηματισμούς επικαθίσεων ιλύος και διατηρούν τα χαρακτηριστικά ιδανικού ιξώδους σε συνθήκες κρύου καιρού, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη προστασία του κινητήρα από τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση. Επίσης, διατηρούν τις αρχικές τους ιδιότητες, ακόμα και στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό, είναι κατάλληλα και για χρήση σε ζεστά κλίματα

Βρείτε το λιπαντικό κινητήρα που χρειάζετε το όχημα σας καθώς και γνήσια μεταχειρισμένα ανταλλακτικά με μερικά κλικς στο νεο eshop της METECO Parts.